Maandag, 14 april 2014
Nu Poetin er alles aan doet om oude tijden van de koude oorlog te doen herleven, omarmen steeds meer mensen het idee van energieonafhankelijkheid. Wat An Inconvenient Truth van Al Gore niet wist te bewerkstelligen lijkt de Rus nu wel te gaan lukken. Onbedoeld overigens, dat wel. De afgelopen decennia werd een oorlog niet geschuwd om onze energievoorziening veilig te stellen, maar blijkbaar wordt deze tegenstander dusdanig serieus genomen dat dit nu geen optie is. Daar ben ik eigenlijk wel blij om.
Maar als de Russen de gaskraan dichtdraaien, hebben we wel een vervelend probleem. Aardgas is namelijk door velen aangeduid als de transitie brandstof, het stoot relatief gezien de minste CO2 en andere vervuilende stoffen uit. In de overgang naar een volledig duurzame energievoorziening, zou dit de belangrijkste fossiele energie blijven. Maar als er niet genoeg is, zijn we dan genoodzaakt om toch terug te vallen op het vuile steenkool? Ik denk dat we de uitdaging aan moeten gaan dat te voorkomen. Hoe zouden we dat in Amsterdam kunnen aanpakken?
Vergister
Bij een conferentie over de inzameling van groente- en fruitafval (GF) in Pakhuis De Zwijger mocht ik vertellen over vergisten uit gas. Omdat wij bij Amsterdam Energie met onze broodvergister hebben aangetoond dat er energie zit in GF, ben ik uitgenodigd om iets over onze visie te vertellen. Nu heb ik het ei van Columbus nog niet in mijn binnenzak zitten, maar heb wel een idee. Daar in Amsterdam GF-afval niet apart wordt ingezameld, is hier nog een wereld te winnen.
Maar hoe krijgen we de Amsterdammer zover? Uit experimenten tot nu toe is een aparte GF-afvalbak in hun keuken voor de meeste bewoners van onze stad teveel gevraagd. In de VS hebben veel mensen een shredder in hun keuken waarin zij al hun organisch afval kunnen stoppen. Makkelijk voor de gebruikers en het scheelt veel afval. Mijn idee is om dit te combineren met de biovergister. De shredders pushen het GF-afval naar de vergister waarmee lokaal energie kan worden opgewekt. Meer comfort, minder afval en een bijdrage aan de eigen energieonafhankelijkheid. Ik vind het een interessant gedachte waar ik graag verder mee wil. Amsterdam Energie heeft daarom als doelstelling nog minstens 7 biovergisters door de hele stad neer te zetten. Wil jij ook groene energie afnemen en tegelijkertijd bijdragen aan de verduurzaming van Amsterdam? Sluit je aan!
Vriendelijke groet,
Rolf Steenwinkel – Amsterdam Energie