Slim samenwerken
Bestuur & organisatie

Amsterdam Energie werkt nauw samen met ruim 75 andere Nederlandse energiecoöperaties die zijn verenigd in het landelijke collectief om | nieuwe energie. 

Het bestuur van Amsterdam Energie wordt gekozen door de Algemene Ledenvergadering. De directie van de coöperatie is in handen van Saskia Müller, die daarbij ondersteund wordt door Daphne Meijer. Mensen die zich bestuurlijk of organisatorisch willen inzetten voor Amsterdam Energie kunnen een mail sturen naar saskia@amsterdamenergie.nl.Bouwe Olij - Voorzitter

Voorzitter

Bouwe Olij (1953) is een geboren en getogen Amsterdammer. Van 2008 tot 2010 was hij namens de PvdA de laatste voorzitter van het stadsdeel Oud-West. Daarvoor zat Bouwe zesenhalf jaar voor diezelfde partij in de gemeenteraad. Van 1987 tot 1990 was hij de eerste stadsdeelvoorzitter van de Pijp. Recenter was Bouwe directeur van de Scheepsbouwloods op het NDSM-terrein. Hij realiseerde de renovatie van de loods en zorgde voor de installatie van 1400 zonnepanelen op het dak.

Bouwe wil graag bijdragen aan de verdere groei van de coöperatie: ‘Ik bewonder het initiatief van Amsterdam Energie om samen baas te zijn van je eigen energie. Ik wil dat de coöperatie uitgroeit tot een bekende en betrouwbare speler in de Amsterdamse energiemarkt én in het debat over de verduurzaming van onze stad.’

Michiel Kuik - Penningmeester

Penningmeester
Michiel Kuik (1964) woont sinds 6 jaar en werkt sinds 1 jaar in de stad Amsterdam.

‘De mogelijkheden en dynamiek van de stad geven mij energie. Duurzaamheid is een thema dat in de breedste zin, direct of indirect, in mijn werk en persoonlijke leefwereld een rol speelt. Er gebeurt veel in de wereld van energie, maar in Nederland blijft de ontwikkeling van duurzaamheid ernstig achter. In Amsterdam is de wil groter om als stad stappen te zetten, maar de concrete realisatie komt ook maar moeizaam van de grond. Zelf aan de slag door zonnepanelen (en/of groene daken) te plaatsen, is echter een manier waardoor de keuze voor duurzame energie is te stimuleren. En het gezamenlijk doen vanuit een coöperatieve gedachte spreekt mij zeer aan. Daarom zet ik mij in voor Amsterdam Energie: samen bouwen aan duurzame energie via of voor Amsterdamse duurzame projecten.’

Peer de Rijk - Secretaris

In het dagelijkse leven is Peer sr. policy officer voor Milieudefensie. Daar is hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke onderbouwing van de klimaat-rechtszaak tegen Shell. Omdat hij in zijn werk vooral bezig is met (inter)nationaal energie- en klimaatbeleid, vindt hij het fijn om ook met de poten in de modder te staan. Peer wil daadwerkelijk meer lokale groene energieproductie van de grond te krijgen, daar draagvlak voor vinden en die omzetten in meer klanten voor Amsterdam Energie.

Peer woont in Amsterdam-Noord op Schoonschip. De meest duurzame wijk van Amsterdam. Schoonschip draait met een eigen smartgrid stevig mee in allerlei duurzame initiatieven in de Buiksloterham rond onder andere de uitrol van smartgrids, meer groene energie-opwek, slimme buffering en peakshaving-initiatieven.

Tot slot hoopt Peer dat er coöperatieve windmolens kunnen komen rond de Noorder IJplas, waarvan er dan minstens eentje voor Amsterdam Energie mag zijn!

Saskia Müller - Bestuurslid en interim directeur

Saskia Müller is sinds juni 2023 Rolf Steenwinkel opgevolgd als directeur van de coöperatie. Wat haar betreft niet voor lange tijd. Zij is sinds 2021 lid van het bestuur.

In haar eigen woorden: “Sinds 1 januari 2021 werk ik vooral voor gemeenten die visie en handen tekort komen voor de warmtetransitie. In 2016 ben ik begonnen met onderzoek op dit gebied uit onvrede over de nogal dominante positie van grote warmtebedrijven zoals Vattenfall.
De kleine gebruikers kunnen de broodnodige innovatie in de energietransitie een impuls geven en onze bemoeienis helpt bovendien om de overgang naar duurzamer energie te versnellen. Wij zijn een nieuwe kracht die het op kan nemen tegen de grote en trage bedrijven die hun bestaande investeringen zo lang mogelijk willen beschermen om ervan te kunnen profiteren. Geen luxe. De coöperatieve vorm komt bovendien tegemoet aan de groeiende behoefte aan tegenmacht.
In het verleden heb ik bij grote, internationale bedrijven gewerkt maar ook in kleine stichtingen en was ik ook zelf ondernemer. Ik ben lid geweest van diverse besturen dus ik snap hoe dat werkt.

Tenslotte: ik ben 60 jaar, moeder van drie zonen, ik woon in Den Ilp en – niet onbelangrijk – ik ben lid en klant van onze mooie coöperatie sinds 2014.”

Marcel Gort - bestuurslid

Marcel is sinds mei 2023 bestuurslid, maar hij was al een oude bekende van Amsterdam Energie. Hij was jarenlang het gezicht van Onze Amsterdam Noord Energie, de samenwerkingspartner in Amsterdam Wind.

“Het is een spannende en uitdagende tijd. Voor de wereld, voor Nederland voor Amsterdam, en ook voor
Amsterdammers. De coöperatieve energiemarkt in Amsterdam wil als tegenbeweging tegen de grote multinationals
juist meer energie samen ontwikkelen door ons, de burgers van Amsterdam. Ik, Marcel Gort (1958), ben enorm
blij dat we met de fusie van Onze Energie en Amsterdam Energie een stap kunnen zetten naar meer
professionalisering en schaalvergroting.
Als medeoprichter van Onze Energie heb ik mee kunnen werken aan de start van meer coöperatieve energie voor
burgers. De inspanning vanmeerdere coöperaties heeft ertoe geleid dat we onlangs een vergunning hebben kunnen
aanvragen voordebouw van driewindmolens, eenmijlpaal!Graag neem ik deel aan het nieuwe bestuur van Amsterdam
Energie om hier een succes van te maken in deze mooie en spannende tijd.”

Jasper Groen - Bestuurslid

Foto Thamar Zijlstra

Jasper Groen werd in mei 2023 verkozen in het bestuur.

“Ik ben Jasper Groen, en ik zet me al 25 jaar in voor een duurzamere wereld. De afgelopen 20 jaar was ik
actief voor GroenLinks, eerst als bestuurslid, van 2014 tot 2022 als gemeenteraadslid. In de
gemeenteraad was ik woordvoerder duurzaamheid, en heb ik me de blaren op de tong gedebatteerd om
te bevorderen dat Amsterdam vol zou inzetten op zonnepanelen en windmolens. Ik heb daarbij altijd een
lans gebroken voor de zaak van burger-coöperaties.
Ik ben sinds maart 2022 de politiek uit, maar wil mijn werk op dit terrein nu graag voortzetten door in het bestuur van Amsterdam Energie dezelfde doelen te helpen realiseren. Tenslotte: ik ben geboren in 1975, woon met mijn vrouw en zoon van 3 in Amsterdam Noord, en ben sinds april 2023 ook Algemeen Bestuurslid van Waterschap Amstel-, Gooi
en Vecht, voor de waterschappartij Water Natuurlijk.”

Rolf Steenwinkel - Adviseur Zonprojecten

Adviseur zonprojecten

Rolf Steenwinkel (1970) is oud-bestuurder (PvdA) van het voormalig stadsdeel Amsterdam-Westerpark. Na zijn periode als stadsdeelwethouder heeft hij met andere ondernemers de coöperatie Amsterdam Energie opgericht en zet hij zich in voor opwekking van duurzame energie en woningisolatie.

Na zijn studie bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam, was hij verkeersplanoloog bij de gemeente Haarlemmermeer en heeft hij bij de Stadsregio Amsterdam zich bezig gehouden met de aanbesteding van openbaar vervoerconcessies. Hierna volgde een periode als stadsdeelbestuurder en een periode als dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel-, Gooi en Vecht. Tegenwoordig werkt hij in de warmtetransitie.

Rolf was van 2012 tot 2023 directeur van Amsterdam Energie. Hij heeft afscheid genomen van deze positie, maar blijft wel actief betrokken bij de coöperatie als adviseur voor zonprojecten.

Tineke de Vries - Projectontwikkelaar

Projectontwikkelaar
Tineke de Vries werkt aan diverse duurzame energieprojecten in het hele land. Met 20 jaar werkervaring in de duurzaamheidssector in binnen- en buitenland heeft zij een brede blik ontwikkeld op inhoud en proces. Ze is hands-on en werk graag in een rol waar politiek, strategie, techniek en uitvoering samenkomen.

“Het vergt nogal wat denkkracht, realisatiekracht, doorzettingsvermogen en creativiteit om de transitie van een fossiele energievoorziening naar een duurzame energievoorziening te maken. Met Amsterdam Energie en andere coöperatieven bundelen we onze krachten om de beweging naar duurzame energie voor Amsterdammers te maken.”

Tineke richt me vooral op de ontwikkeling van drijvende zonnepanelen: “In een waterrijke stad als Amsterdam liggen er volop kansen om duurzame energie te produceren die direct kan worden gebruikt door Amsterdamse huishoudens, bezitters van electrische auto’s of scooters!”

Daphne Meijer - Campagneleider

Campagneleider
Daphne Meijer (1961) is de opvolger van Thijs de Jong. Zij is geboren Amsterdammer met een grote kennis van de stad. Sinds 2014 tot 2022 was ze actief in de stadsdeelpolitiek in Oost, voor GroenLinks. Daphne heeft sinds 1987 ervaring als journalist en programmamaker. Als campagneleider wil ze meer leden werven voor Amsterdam Energie, meer mensen bewust maken van de voordelen van een coöperatie en meer daken vinden voor zonnepanelen.

Volgens Daphne is het van belang dat de energietransitie mét bewoners en bedrijven gebeurt, en niet over hun hoofden wordt opgelegd. “Onze toekomst is van ons allemaal. We zijn er samen verantwoordelijk voor en kunnen samen de vruchten plukken van een schonere en gezonde stad. Enthousiasme voor de energietransitie ontstaat als iedereen het gevoel krijgt dat er samen wordt gezocht naar goede oplossingen. Dat Amsterdam Energie een coöperatie is die samenwerkt met andere coöperaties is een goed voorbeeld van hoe het ook kan.”

Frank Kuipers - Administratieve Ondersteuning

Administratieve ondersteuning
Frank Kuipers (1956) woont 38 jaar in Amsterdam en is er al bijna net zo lang maatschappelijk actief. Zo was hij lid van de deelraad voor de PvdA in het voormalig stadsdeel Westerpark en was hij ook bestuurslid van de Huurdersvereniging Amsterdam. Verder werkte hij bij de Dienst Werk en Inkomen en bij het Amsterdams Steunpunt Wonen.

‘Amsterdam Energie richt zich op de omschakeling naar energievoorziening zonder fossiele brandstoffen en wil een alternatief bieden voor de op commercie en winst gerichte energiereuzen. Daarbij combineert ze idealisme met praktische zakelijkheid, initiatief en zeggenschap van de leden. Dat inspireert me om mijn bijdrage te leveren aan een groeiende Amsterdam Energie Coöperatie.’