Slim samenwerken
Bestuur & organisatie

Amsterdam Energie werkt nauw samen met ruim 75 andere Nederlandse energiecoöperaties die zijn verenigd in het landelijke collectief om | nieuwe energie. 

Het bestuur van Amsterdam Energie wordt gekozen door de Algemene Ledenvergadering. De directie van de coöperatie is in handen van Saskia Müller, die daarbij ondersteund wordt door Ester Verhoeven. Mensen die zich bestuurlijk of organisatorisch willen inzetten voor Amsterdam Energie kunnen een mail sturen naar saskia@amsterdamenergie.nl. • Bouwe Olij - Voorzitter

  Voorzitter

  Bouwe Olij (1953) is een geboren en getogen Amsterdammer. Van 2008 tot 2010 was hij namens de PvdA de laatste voorzitter van het stadsdeel Oud-West. Daarvoor zat Bouwe zesenhalf jaar voor diezelfde partij in de gemeenteraad. Van 1987 tot 1990 was hij de eerste stadsdeelvoorzitter van de Pijp. Recenter was Bouwe directeur van de Scheepsbouwloods op het NDSM-terrein. Hij realiseerde de renovatie van de loods en zorgde voor de installatie van 1400 zonnepanelen op het dak.

  Bouwe wil graag bijdragen aan de verdere groei van de coöperatie: ‘Ik bewonder het initiatief van Amsterdam Energie om samen baas te zijn van je eigen energie. Ik wil dat de coöperatie uitgroeit tot een bekende en betrouwbare speler in de Amsterdamse energiemarkt én in het debat over de verduurzaming van onze stad.’

  Michiel Kuik - Penningmeester

  Penningmeester
  Michiel Kuik (1964) woont sinds 6 jaar en werkt sinds 1 jaar in de stad Amsterdam.

  ‘De mogelijkheden en dynamiek van de stad geven mij energie. Duurzaamheid is een thema dat in de breedste zin, direct of indirect, in mijn werk en persoonlijke leefwereld een rol speelt. Er gebeurt veel in de wereld van energie, maar in Nederland blijft de ontwikkeling van duurzaamheid ernstig achter. In Amsterdam is de wil groter om als stad stappen te zetten, maar de concrete realisatie komt ook maar moeizaam van de grond. Zelf aan de slag door zonnepanelen (en/of groene daken) te plaatsen, is echter een manier waardoor de keuze voor duurzame energie is te stimuleren. En het gezamenlijk doen vanuit een coöperatieve gedachte spreekt mij zeer aan. Daarom zet ik mij in voor Amsterdam Energie: samen bouwen aan duurzame energie via of voor Amsterdamse duurzame projecten.’

  Peer de Rijk - Secretaris

  In het dagelijkse leven is Peer sr. policy officer voor Milieudefensie. Daar is hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke onderbouwing van de klimaat-rechtszaak tegen Shell. Omdat hij in zijn werk vooral bezig is met (inter)nationaal energie- en klimaatbeleid, vindt hij het fijn om ook met de poten in de modder te staan. Peer wil daadwerkelijk meer lokale groene energieproductie van de grond te krijgen, daar draagvlak voor vinden en die omzetten in meer klanten voor Amsterdam Energie.

  Peer woont in Amsterdam-Noord op Schoonschip. De meest duurzame wijk van Amsterdam. Schoonschip draait met een eigen smartgrid stevig mee in allerlei duurzame initiatieven in de Buiksloterham rond onder andere de uitrol van smartgrids, meer groene energie-opwek, slimme buffering en peakshaving-initiatieven.

  Tot slot hoopt Peer dat er coöperatieve windmolens kunnen komen rond de Noorder IJplas, waarvan er dan minstens eentje voor Amsterdam Energie mag zijn!

  Saskia Müller - Bestuurslid en interim directeur

  Saskia Müller is sinds juni 2023 Rolf Steenwinkel opgevolgd als directeur van de coöperatie. Wat haar betreft niet voor lange tijd. Zij is sinds 2021 lid van het bestuur.

  In haar eigen woorden: “Sinds 1 januari 2021 werk ik vooral voor gemeenten die visie en handen tekort komen voor de warmtetransitie. In 2016 ben ik begonnen met onderzoek op dit gebied uit onvrede over de nogal dominante positie van grote warmtebedrijven zoals Vattenfall.
  De kleine gebruikers kunnen de broodnodige innovatie in de energietransitie een impuls geven en onze bemoeienis helpt bovendien om de overgang naar duurzamer energie te versnellen. Wij zijn een nieuwe kracht die het op kan nemen tegen de grote en trage bedrijven die hun bestaande investeringen zo lang mogelijk willen beschermen om ervan te kunnen profiteren. Geen luxe. De coöperatieve vorm komt bovendien tegemoet aan de groeiende behoefte aan tegenmacht.
  In het verleden heb ik bij grote, internationale bedrijven gewerkt maar ook in kleine stichtingen en was ik ook zelf ondernemer. Ik ben lid geweest van diverse besturen dus ik snap hoe dat werkt.

  Tenslotte: ik ben 60 jaar, moeder van drie zonen, ik woon in Den Ilp en – niet onbelangrijk – ik ben lid en klant van onze mooie coöperatie sinds 2014.”

  Marcel Gort - bestuurslid

  Marcel is sinds mei 2023 bestuurslid, maar hij was al een oude bekende van Amsterdam Energie. Hij was jarenlang het gezicht van Onze Amsterdam Noord Energie, de samenwerkingspartner in Amsterdam Wind.

  “Het is een spannende en uitdagende tijd. Voor de wereld, voor Nederland voor Amsterdam, en ook voor
  Amsterdammers. De coöperatieve energiemarkt in Amsterdam wil als tegenbeweging tegen de grote multinationals
  juist meer energie samen ontwikkelen door ons, de burgers van Amsterdam. Ik, Marcel Gort (1958), ben enorm
  blij dat we met de fusie van Onze Energie en Amsterdam Energie een stap kunnen zetten naar meer
  professionalisering en schaalvergroting.
  Als medeoprichter van Onze Energie heb ik mee kunnen werken aan de start van meer coöperatieve energie voor
  burgers. De inspanning vanmeerdere coöperaties heeft ertoe geleid dat we onlangs een vergunning hebben kunnen
  aanvragen voordebouw van driewindmolens, een mijlpaal! Graag neem ik deel aan het nieuwe bestuur van Amsterdam
  Energie om hier een succes van te maken in deze mooie en spannende tijd.”

  Jasper Groen - Bestuurslid

  Foto Thamar Zijlstra

  Jasper Groen werd in mei 2023 verkozen in het bestuur.

  “Ik ben Jasper Groen, en ik zet me al 25 jaar in voor een duurzamere wereld. De afgelopen 20 jaar was ik
  actief voor GroenLinks, eerst als bestuurslid, van 2014 tot 2022 als gemeenteraadslid. In de
  gemeenteraad was ik woordvoerder duurzaamheid, en heb ik me de blaren op de tong gedebatteerd om
  te bevorderen dat Amsterdam vol zou inzetten op zonnepanelen en windmolens. Ik heb daarbij altijd een
  lans gebroken voor de zaak van burger-coöperaties.
  Ik ben sinds maart 2022 de politiek uit, maar wil mijn werk op dit terrein nu graag voortzetten door in het bestuur van Amsterdam Energie dezelfde doelen te helpen realiseren. Tenslotte: ik ben geboren in 1975, woon met mijn vrouw en zoon van 3 in Amsterdam Noord, en ben sinds april 2023 ook Algemeen Bestuurslid van Waterschap Amstel-, Gooi
  en Vecht, voor de waterschappartij Water Natuurlijk.”

  Rolf Steenwinkel - Adviseur Zonprojecten

  Adviseur zonprojecten

  Rolf Steenwinkel (1970) is oud-bestuurder (PvdA) van het voormalig stadsdeel Amsterdam-Westerpark. Na zijn periode als stadsdeelwethouder heeft hij met andere ondernemers de coöperatie Amsterdam Energie opgericht en zet hij zich in voor opwekking van duurzame energie en woningisolatie.

  Na zijn studie bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam, was hij verkeersplanoloog bij de gemeente Haarlemmermeer en heeft hij bij de Stadsregio Amsterdam zich bezig gehouden met de aanbesteding van openbaar vervoerconcessies. Hierna volgde een periode als stadsdeelbestuurder en een periode als dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel-, Gooi en Vecht. Tegenwoordig werkt hij in de warmtetransitie.

  Rolf was van 2012 tot 2023 directeur van Amsterdam Energie. Hij heeft afscheid genomen van deze positie, maar blijft wel actief betrokken bij de coöperatie als adviseur voor zonprojecten.

  Aspirant bestuurslid Rene Bulthuis

  Rene Bulthuis woont sinds 2016 in Amsterdam West. Daarvoor heeft hij in Zwolle en Nijmegen gestudeerd. Na een economische opleiding heeft Rene ervaring opgebouwd in verschillende start-ups, actief in met name in (online) marketing en IT. Over zijn motivatie: “Ik ben niet alleen inwoner van Amsterdam maar ook onderdeel van een groter geheel. Een geheel waar we – is mijn overtuiging – zuinig op moeten zijn. Dat vergt samenwerking, slimme innovaties en een andere benadering dan winstmaximalisatie. Vandaar dat ik me graag inzet voor de collectieve zaak, in de vorm van de energiecooperatie. Met mijn technische en marketingachtergrond hoop ik mijn steentje bij te dragen om voor alle inwoners energie toegankelijker, betaalbaarder en schoner te maken.”

  Ester Verhoeven - Campagneleider

  Campagneleider
  Ester (1967) is de opvolger van Daphne Meijer. Zij is geboren in Brabant, maar woont inmiddels zo’n dertig jaar in Amsterdam. Ester is freelance communicatieadviseur en wil zich professioneel bezighouden met wat ze privé belangrijk vindt: minder CO2 uitstoot, geen onnodige verspilling en bewustwording over de roofbouw die we plegen op de aarde. Daarom ook graag betrokken bij de energietransitie. ” Het is een interessante tijd, waarin veel gepionierd wordt met nieuwe technieken. Met vallen en opstaan zullen we er wel komen.” Maar ook ziet Ester het belang van de coöperatieve opwek. ‘ Mensen accepteren het niet als de winsten van grote windmolens naar de grote energiebedrijven gaan, omdat het toch ingrijpend het landschap verandert. Maar als we zelf kunnen profiteren van de opgewekte energie en daarmee at the end zoveel mogelijke zelfvoorzienend en onafhankelijk kunnen zijn via kleinere energiehubs, dan zal er meer draagvlak voor zijn.

  Aspirant lid Raad van Toezicht Marieke van Doorninck

  Marieke van Doorninck (58) is activist met werkervaring in internationale NGO’s en de Amsterdamse politiek. Van 2006 tot 2014 was zij raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks, van 2018 tot 2022 wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid. Momenteel is zij directeur van Kennisland.

  “Ik ben er van overtuigd dat de energietransitie niet zozeer een technische maar vooral een sociale en culturele transitie is. De omslag naar schone energie (en minder energiegebruik) vraagt veel van mensen en dat kan het beste als bewoners en burgers zelf het heft in handen hebben. Daarom ben ik een groot fan van energiecoöperaties en vereerd om mijn bestuurlijke ervaring in te kunnen zetten om met Amsterdam Energie nog meer eigen energie voor nog meer Amsterdammers te kunnen verwezenlijken.”

  Aspirant lid Raad van Toezicht Jaap Barendregt

  Jaap Barendregt (1954) woont sinds 1968 in Amsterdam Noord. Hij is afgestudeerd in de geschiedenis (sociaal-economische) en in economische wetenschappen en econometrie. Hij is werkzaam geweest bij het NEHA/IISG, de Radboud Universiteit, Opta (telecomtoezichthouder) en bij instellingen die zich om beleggingsredenen bezig hielden met de analyse van bedrijven. Nu is hij actief als adviseur bij een wetenschappelijke instelling, bestuurslid bij een kunststichting, VVE-bestuurder, nauw betrokken bij een religieus-humanistisch genootschap en toezichthouder bij een charitatieve hulporganisatie.
  De wens om een bijdrage te leveren aan groene energieopwekking is een oude. Jaap is ruim tien jaar als toezichthouder verbonden geweest aan de windcoöperatie Onze Amsterdam Noord Energie (Onze Energie). Daarbij heeft hij zich vrij intensief bezig gehouden met de voorbereidingen voor het plaatsen van windturbines in Amsterdam-Noord. De betrokkenheid bij Amsterdam Energie als groene coöperatie komt daar logisch uit voort, mede omdat Onze Energie is overgegaan in Amsterdam Energie. Groene energie heeft de toekomst en het is belangrijk om daaraan te blijven bijdragen.