Heb je een dubbeltarief* voor elektriciteit en een flex contract bij OM | energie? Dan ben je je er vast van bewust dat de prijzen voor normaal en laag tarief maandelijks variëren. Wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt is dat de prijs voor elektriciteit overdag (normaaltarief) goedkoper is dan de prijs ’s nachts (laagtarief). De verwachting is dat dit gedurende de zomerperiode het geval zal blijven. 

Eén van de gevolgen van de energietransitie is dat we overdag meer hernieuwbare energie opwekken via zon en wind. Hierdoor is er overdag meer aanbod van energie en daalt de prijs. We zien nu zelfs dat er in het weekend soms geen fossiele centrales meer hoeven te draaien om aan de vraag te voldoen en dat de prijs van energie dan richting (of zelfs onder) de nul gaat. 

Globaal kun je ervanuit gaan dat in de zomerperiode de tarieven overdag lager zijn dan ‘s nachts. In de winter is dat niet het geval. Wees je hiervan bewust en pas je verbruik aan. Het nachttarief geldt vanaf 23.00 uur ’s avonds en in het weekend.  Vind je het lastig, dan kun je altijd kiezen voor het enkeltarief. Dat ligt tussen beide tarieven in. 

Heb je een variabel tarief? Dan speelt dit minder; de tarieven worden niet maandelijks maar twee keer per jaar bepaald, op 1 januari en 1 juli. 

Nieuwsgierig? Kijk dan snel op www.samenom.nl/tarieven

*Dubbeltarief betekent dat de stroomprijs ‘s nachts en overdag niet gelijk zijn. Enkeltarief betekent dat je gedurende het hele etmaal dezelfde stroomprijs betaalt.